Popüler airdrop projelerini keşfedin ve 1000 dolara kadar kazanma şansını yakalayın.

Blum TapSwap Yescoin

Başlangıç

Ukulele Dersleri Birinci Bölüm

Başlangıç Dersleri

Ukulele eğitiminizin başlangıcında bilmeniz gerekenler bu bölümde sizlere sunuluyor.

Merhaba. Ukulele derslerine hoş geldin.

Burası, ukulele serüveninin başlangıç noktası. Ukulele çalma konusunda bilmen gereken her şey, aşağıdaki satırlarda seni bekliyor. Ancak sabırlı olmalısın. Ukulele öğrenmek, diğer pek çok hobi gibi zaman alan bir iştir ve düzenli çalışmayı gerektirir. Aşağıdaki yazılarda ve devam derslerinde karşılaşacağın antrenmanları eksiksiz bir şekilde yapacak olursan, sen de diğer birçok ukulele düşkünü gibi, elindeki o zıpır aletten mantıklı sesler duymaya başlayabilirsin.

Bu satırları okuduğunda henüz bir ukulele sahibi değilsen, ukulele satın alma rehberine göz atabilirsin. Ukulelen olmasa bile, başlangıç derslerinde antrenmanlara kadar olan bölümü okumanda bir sakınca yok. Zira o bölüme kadar hiçbirimiz ukulelemizle haşır neşir olmayacağız.

Eğer hazırsan ve sen de benim gibi heyecanlıysan başlayabiliriz.

[the_ad id=”4267″]

1. Ukulelemizi Tanıyalım: Ukulelenin Parçaları

Ukulele ya da üzücü de olsa halk arasında bilinen tabiriyle küçük gitar, üç ana bölümden oluşur. Bu bölümler; baş (sap), klavye ve gövde bölümleridir. Yandaki (ya da mobil cihazdan bakıyorsan, aşağıdaki) görselde, ukulelenin ana ve ayrıntılı parçalarını görebilirsiniz. Ukulele parçaları ve ukulele üzerindeki diğer zamazingolar hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz; Ukulele Parçaları başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

ukulelenin parçaları
ukulelenin telleri

2. Ukulele Çalmanın Temel Prensibi

Görmüş olduğunuz gibi, ukulelemiz üzerinde 4 tel bulunur. Ukulele çalarken bizler, üst eşik ve alt eşik arasında uzunluğu belirlenmiş ve gerginliği ayarlanmış olan tellerimize, ses boşluğunun hemen üzerinden nazik bir şekilde vurarak ses çıkartırız. Çıkardığımız sesi değiştirmek için ise ukulele klavyesi üzerinde perde boşluklarına basarak, ilgili tellerdeki üst eşiğin görevini iptal ederek, basmış olduğumuz perde demirini harekete geçirmiş oluruz. Bu durumda, telimizin boyu kısalır ve sesi incelir. Diğer bir deyişle, ukulele klavyesi üzerinde gövdeye doğru giderken tellerimizden duyduğumuz ses incelir, sapa doğru gittiğimizde ise tellerden duyduğumuz ses kalınlaşır. Duyacağımız en kalın ses, ukulele tellerine basmadığımızda duyduğumuz ses olacaktır.

[the_ad id=”4267″]

3. Ukulele Terimler Sözlüğü – 1

Ukulele çalarken sıklıkla kullanacağımız bazı terimler var. Bu aşamada sizlere bütün terimleri söylemektense, bir sonraki bölüm olan altın kurallar bölümünde duyacağınız terimleri açıklamayı tercih ediyorum. İlerleyen aşamada, ukulele terimlerinin devamını da öğreneceksiniz. İhtiyaç duyduğunuzda bu listeye dönmenizi öneririm.

Akort Etmek: Ukulelenin tellerini olması gereken gerginliğe getirmek. Bunun için akort cihazları ya da “ukulele tuner” adını verdiğimiz uygulamaları kullanırız.
Akor: Birbirleriyle uyumlu seslerin bir arada çalınmasıdır.
Ritim: Ukulele tellerinden gelen seslerin ya da susmaların, düzenli aralıklarla tekrarlanmasıyla oluşan döngülerdir.
Metronom: Ritmik sesler duymak için kullanılan aletlerdir. Bu aletlere para vermenize gerek yoktur. Google’ın sunduğu ücretsiz bir metronom olduğu gibi, akıllı telefonlarınızın uygulama mağazalarında da ücretsiz metronom (ing: metronome) uygulamaları bulabilirsiniz.
Gövde Eli: Ukulelenin gövde bölümünde kullandığımız elimizdir. Ritim ve arpej teknikleri için gövde elimizi kullanırız.
Klavye Eli: Ukulelenin sap (klavye) bölümünde kullandığımız elimizdir. Akorları basarken klavye elimizdeki parmakları belirli pozisyonlara getiririz.

Ukulele çalmak yürümeyi öğrenmek gibidir. Emeklemeden yürümek olmaz

Tolga Polat (yani ben)

4. Ukulele Çalmanın Altın Kuralları

Ukulele, her ne kadar disiplinli çalışmayı gerektirmeyen bir enstrümanmış gibi gözükse de, kazın ayağının hiç de öyle olmadığı yolun başındayken size söylememde fayda var. Ukulele, diğer bütün enstrümanları çalarken olduğu kadar dikkat ve özen gerektiren bir enstrümandır. Ukulele öğrenme sürecinizi küçümser ve yeterince efor sarf etmezseniz; ne kadar çabalarsanız çabalayın, ukuleleyi istediğiniz seviyede çalamaz ve şarkılara eşlik edemezsiniz. Ancak, sizlere sıraladığım ukulele çalmanın altın kuralları başlıklı makaleyi, dikkatli bir şekilde okur ve orada size sunduğum önerileri göz önünde bulundurarak çalışırsanız, ukuleleyi çalmayı rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

[the_ad id=”4267″]

5. Temel Müzik Dersleri

Ukulele telli bir müzik enstrümanı olduğuna göre, az biraz da olsa temel müzik bilgisine sahip olmanız, ukulele çalarken ne yaptığınızı ve neler yapabileceğinizi bilmeniz açısından oldukça önemli. Bu nedenle, sizlere, kolayca anlayabileceğiniz birkaç temel müzik dersi hazırladım. Listedeki sıraya bağlı olarak temel müzik derslerine göz atmanızı öneririm.

Günde 15 dakika ukulele çalışırsanız 1-2 ay içinde sürede ukuleleyi tamamen öğrenebilirsiniz.

Tolga Polat (yani ben)

6. Ukulele Terimler Sözlüğü – 2

Bundan önceki bölümde, sizlere o aşamada bilmeniz gereken ukulele terimlerini kısaca göstermiştim. Şimdi ise, ukulelede kullanılan diğer önemli terimleri sizlere açıklamak isterim. Ukulele Sözlüğü sayfasına giderek, ukulele çalarken kullanacağınız bütün terimlerin listesine kolayca ulaşabilirsiniz.

[the_ad id=”4267″]

7. Ukulele Akort Etme

Ukulele çalarken tellerimizden daima doğru ses duymamız gerekir. Eğer ukulelemizden doğru ses duymuyorsak, çaldığımız şey bizlere bir şey ifade etmeyecektir. Ukulelemizden doğru ses duymak için, ukulelemizin üzerinde yer alan telleri gerekli gerginliğe getirmemiz gerekir. Tel gerginliğini ayarlama işlemine ukulele akort etme işlemi adını veririz. Şimdi sizlere ukulelenizi nasıl akort edebileceğinizi bir video ile göstermek isterim. Ukulelenizi her elinize aldığınızda onu akort etmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

[the_ad id=”4267″]

Önemli Not: Yeni alınan ukuleleler, akort etme işleminden birkaç dakika sonra bile ayarlarını kaybedebilirler. Bunun nedeni, yeni tellerin henüz yeterince esnememiş olmasıdır. Ukulelenizin ilk bir ayında, sonraki dönemlerden daha sık bir şekilde (antrenmanlarınızın ortasında dahi) akort etmeniz gerekecektir.

8. Ritim Eli Parmak Egzersizleri

Bu aşamaya kadar, ukulele çalmaya başlarken bilmeniz gereken bir takım teknik bilgileri sizlerle paylaştım. Bu aşamadan itibaren artık ukulelemizi elimize almamız ve ukulelemizi çalmaya başlamamız gerekiyor. Bu bölümde sizlere sunduğum ritim eli parmak egzersizi, ukulele akorlarını öğrenirken kullanacağınız temel ritim olacaktır. Akorlara geçiş yapmadan önce bu ritmi çalma konusunda herhangi bir problem yaşamadığınızdan emin olmalısınız. Ek olarak, ritim antrenmanlarını daima metronomla çalışmanız gerektiğini hatırlatmak isterim.

[the_ad id=”4267″]

9. Klavye Eli Parmak Egzersizleri

Bu aşamaya geldiğinizde ukulelenizi akort etmiş, ritim elimizi antrenmanlar boyunca temel olarak nasıl kullanacağınızı öğrenmiş olmalısınız. Şimdi de sırada, klavye elimizi geliştirmek için yapmamız gereken antrenmanlar var. Klavye elimizde, baş parmağımız hariç 4 parmağımızı da kullanırız. Daha önce hiç enstrüman çalmadıysanız, sizi en çok zorlayacak parmaklar serçe ve yüzük parmakları olacaktır. Bu nedenle, ilk antrenmanınızdan itibaren, bu parmaklarınızı da işin içine katarak antrenmanları yapmanızı ve tüm parmaklarınızı geliştirmeye çalışmanızı öneririm.

Bir sonraki bölüme geçmeden önce, yukarıda yer alan ritim ve klavye eli antrenmanlarını özenli ve dikkatli bir şekilde çalışmanızı öneririm. Bu antrenmanlar, bir günde ustası olabileceğiniz antrenmanlar değildir. Bu nedenle, bu parmak antrenmanlarını ukulele öğreniminizin ilk dönemlerinde, her ukulele çalışmanız öncesinde tekrarlamanızda fayda var. Her ukulele çalmaya başlamadan önce ukulelenizi akort etmenizin faydalı olacağını söylemiş miydim?

  1. Ukulele Nedir?
  2. Kimler Ukulele Çalabilir?
  3. Temel Müzik Dersleri: Ukulele çalarken kullanacağınız müzik terimleri ve bazı temel bilgileri içeren bölümümüz
  4. Ukulele İle Tanışma: Ukulelenin yapısı, klavyesi ve ellerimizin kullanımı ile ilgili bilgiler içeren bölümümüz.
  5. Basit Akorlar: Akor eğitiminin başlangıcı ve karşınıza çıkacak şarkıların büyük bir bölümünü çalmanızı sağlayacak 12 temel akorun gösterimi.
  6. Bareli Akorlar: Bareli akorlar konusunu henüz tamamlamadım. Tamamladığımda linkine buradan ulaşabileceksiniz.

Bütün sayfalarda, yazı sonlarında bir sonraki yazı için yönlendirmeler mevcut.