Ukulele Akort

Ukulele Tel Sıralaması

Ukulele Şarkıları | YouTube Kanalı

G
C
E
A

İpucu:
Ukulelenizin teli gerginleştiğinde sesi incelir. Gevşediğinde ise sesi kalınlaşır. Ukulelenizi akort etmek için, yukarıdaki ses örneklerini ve renk kodlarını takip edip, ukulele telinizin doğru gerginliğe ulaştırmanız yeterli olacaktır.

Ukulelenizi her elinize aldığınızda, ilk olarak onu bir akort etmenizde fayda vardır. Aksi hâlde, ukulelenizden çıkan uyumsuz ve yanlış seslerden ötürü, çalmak istediğiniz şarkıyı doğru bir şekilde çalmanız mümkün olmaz.
Aşağıdaki butonlara tıklayarak, ukulelenizin ilgili telindede duymanız gereken doğru seslere ulaşabilir ve ukulelenizi hızlıca akort edebilirsiniz.

Ukulele Akort Etme

Ukulele akordu yaparken, enstrümanınızın telinden duyduğunuz ses, ilgili videolardaki seslerden daha kalın çıkıyorsa, o ukulele telini gerginleştirmeniz gerekecektir. Teli gerginleştirmeniz, o teldeki sesin incelmesine neden olur. Yukarıdaki videolarda, ukulele telini hangi yöne çevirdiğinizde, telinizin inceleceği/kalınlaşacağını öğrenebilirsiniz. Ukulelenizden duyduğunuz ses ile videodaki ses aynı olduğunda, telinizdeki akort işlemi tamamlanmış demektir.

 

 

 

Ukulele Akordu Nasıl Yapılır?

  • Sizin için hazırladığım anlatım videolarını açın ve benimle birlikte aynı hızda ilgili telinizi çalın.
  • Telinizden duyduğunuz sesle video arasında bir fark varsa, o telin gerginliğini değiştirmeniz gerekir. Bunun için akort burgusunu saat yönünde ya da saat yönünün tersine çevirmeniz gerekecektir. Hangi yöne çevirmeniz gerektiği videolarda sizlere gösterilmektedir. Ukulelenizin tellerinin standardın dışında bir şekilde bağlandıysa, yön konusunda tam zıttı işlemi yapmanız gerekebileceğini de yeri gelmişken söylemek isterim.
  • Akort etmekte olduğunuz teli, videodaki tempoda çalmaya devam ederken, akort burgusunu çevirmeyi sürdürmelisiniz. Ukulelenizden duyduğunuz ses, videodaki sesle eşlendiğinde, akort etme işlemini tamamlamış olursunuz. Bu durumda bir sonraki tele geçmeniz gerekir.
  • Bu sayfada sizin için hazırlamış olduğum ukulele akort çözümünü takdir etmekle birlikte; daha basit, daha taşınabilir akort etme çözümü arıyorsanız, bunun için cep telefonunuza bir uygulama indirmenizi öneririm. Size önereceğim uygulama, benim de kullanmakta olduğum Guitar Tuna uygulaması olacaktır. (İndirmek için tıklayın: Android – iOS)
    Uygulamayı indirmiş olsanız bile, ara sıra bu sayfaya dönüp bu emektar akort sisteminizle dertleşirsiniz, değil mi?

Ukuleleyi Hangi Sıklıkla Akort Etmek Gerekir?

Kısa Cevap: Ukuleleyi her elinize aldığınızda şöyle bir hızlıca akort edin, ölmezsiniz.

Uzun Cevap: Ukulele öğrenme yolcuğunuz esnasında, ukulelenin gerçek sesini duymanız ve o sese alışmanız son derece önemlidir. Bu nedenle, bilhassa ukulelenizle geçirdiğiniz o ilk aylarda ukulelenizi her elinize aldığınızda akort etmeniz oldukça önemlidir. İlerleyen zamanlarda da yine ukulelenizle bir gönül yolculuğuna çıkmaya karar verdiğinizde, tüm telleri tek tek çalarak seslerde bir yabancılık olup olmadığına bakmanızı öneririm. Eğer herhangi bir telden duyduğunuz ses size yabancı geliyorsa, ukulelenizin akordunu kontrol etmeniz gerekir. Şahsen, elime her ukuleleyi aldığımda yaptığım ilk iş, ukulele tellerini hızlıca akort etmek oluyor, size de bu alışkanlığı kazanmanızı öneririm.

Yeni Alınmış Bir Ukulelenin Akortu Neden Dakika Başı Bozulur?

Kısa Cevap: Çünkü teller yavaş yavaş gevşer. Korkmayın, ukuleleniz çok büyük bir ihtimalle bozuk değildir.

Uzun Cevap: Büyük bir heyecanla aldığınız ukulelenizin bir ya da birkaç teli, başlarda akort tutmaya biraz direnebilir. Ukulele tellerini akort etmenizin ardından geçen 30 saniye içinde bir ya da birkaç telden garip gurup sesler duyduğunuzda, aklınıza gelen ilk şey “acaba bana dandik ukulele mi sattılar?” oluyor. O hissi hepimiz biliriz, insanı soğuk soğuk terletir. Ama korkmayın, muhtemelen, ukulelenizin herhangi bir sorunu bulunmuyor. Ukulele tellerinde kullanılan malzeme optimum gerginliğe ulaşana kadar, bir süre size böyle problemler çıkarabilir. Siz ukulelenizi ısrarla akort etmeye devam edin. 3 vakte kadar, o akort tutmayan teliniz de yola gelecektir. Not: Ukulelenin telinin dışında; akort burgularında ya da başka bir ukulele parçasındaki fiziksel bir problemden ötürü akort edememe problemi yaşıyorsanız, ukulelenizi bir bilene göstermeniz gerekebilir. Böyle bir durum varsa, soğuk soğuk terlemeyi sürdürebilirsiniz.

Yeni Alınan Ukulelenin Tellerini Değiştirmek Gerekir Mi?

Kısa Cevap: Hayır, kopana kadar kullanın.

Uzun Cevap: Eğer profesyonel bir müzisyen değilseniz ve sahne almıyorsanız, muhtemelen ukulelenizin üzerindeki standart tel ile, satın alacağınız herhangi bir marka tel arasındaki farkı anlayamayacaksınız. Bu durumda ekstra masraf yapıp yeni bir tel almanıza ve ukulele tellerini değiştirme zahmetine girmenize gerek yok. Tel sizi nereye kadar götürüyorsa oraya kadar gidin. Benim, 9 yıldır kopmayan ukulele telim var. ? O ukuleleyi eğlence amacıyla kullandığım ve sadece seyahatlerde yanıma aldığım için tellerini değiştirmeyi düşünmüyorum. Ancak sahnede ya da kayıtlarda kullandığım ukulelemin tellerin 6 ayda bir düzenli olarak değiştiririm. Dediğim gibi, tamamen ihtiyaçla alakalı bir durum. “Yeni ukulelenin hemen telini değiştirmelisiniz.” gibi bir kaide yok.