Ukulele, son yıllarda Türkiye’de ve dünyada giderek popülerleşen bir enstrüman. Gerek filmler gerekse dönem dönem popülerleşen internet videoları sayesinde her gün yüzlerce yeni insan “Acaba ben de ukulele çalmayı öğrenebilir miyim?”, “Ukulele Evde Öğrenilir Mi?” “Ukulele Çalmak Kolay Mıdır?” Gibi soruları kendisine sormaya başlıyor.
Evet, elbette. Ukulele çalmayı evde kendi başınıza öğrenebilirsiniz. Lakin bunun için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bu yazıda önemli gördüğüm bu noktaları dilim döndüğünce size aktarmak istiyorum.
İnternette Ukuleleyle İlgili Birçok Eğitici İçerik Mevcut
Özellikle son yıllarda, ukulele eğitim içerikleri konusunda büyük bir artış var. Önceden yalnızca İngilizce içerik bulmak mümkün oluyorken, 2020 ve sonrasında Türkçe içeriklerde de büyük bir artış oldu.
İster İngilizce ister Türkçe Ukulele eğitim içeriklerini tercih edin. İster kitaptan, isterseniz de YouTube videolarından öğrenin. Dikkat etmeniz gereken bir nokta var. O da seçeceğiniz eğitimin anlatım dilinin size uygun olması. Bazı eğitmenler, çok basit seviyelerden öğretmeye ve her ayrıntıyı size aktarmaya çalışabilir. En iyi yöntem bu olsa da belki sizin ihtiyacınız sadece birkaç şarkı çalmayı öğrenmektir. Bu durumda, temelden enstrüman eğitimi almak ve ayrıntılı ilerlemek size uygun bir yöntem olmayacaktır.
O nedenle size tavsiyem, evde ukulele öğrenmeye başladığınızda ilk etapta karşınıza çıkan alternatiflere hızlıca bir göz atın. Size uygun olduğunu düşündüğünüz birkaç tane eğitimi kaydedin ve hepsine birden başlayın. Zaten günün sonunda en yatkın olduğunuz eğitimle baş başa kalacaksınız.
Ukulele Satın Almadan da Eğitimleri İnceleyebilirsiniz
Bu söylediğim size mantıksız gelebilir. Ama durum tam olarak böyle. Derslere başlamak için ukulele satın almayı beklemenize gerek yok. Alışverişinizi yapmadan önce, eğitim videolarına göz atmanızda büyük fayda var.
Tamam, küçük ve şirin bir çalgı. Tamam o videodaki çocuk çalarken ukulelenin sesi sana çok güzel geldi ve sen de çalabileceğini düşünüyor. Kıymetli okur, ukulele de herhangi bir enstrümanı çalmayı öğrenmek kadar özveri ve düzenli çalışmayı gerektirir. O ders videolarına o ukulele eğitim kitaplarına bir bak bakalım. Seni neyin beklediğini bir anla. Bakalım gerçekten de sen bu yapacağın işlere hazır mısın? Ders içeriklerine baktıktan sonra da bu heyecanın devam ediyorsa işte o zaman ukulele markalarına göz atmaya başlayabilirsin.
Düzenli Antrenmana Hazır Olun
Esasında bunu bir önceki maddede açıkladım. Ancak önemli bir konu olduğu için ayrı bir madde olarak da belirtmemde fayda var. Önümüzdeki birkaç ay boyunca her gün en az 15 dakikanı ukulele antrenmanlarına ayırabilecek misin sevgili okuyucu? Parmak uçların sızladığında, su topladığında ya da minik minik nasırlar oluştuğunda kendini motive tutabilecek misin? Evet ya, ne sandın? Gora’daki gibi kasetten sana ukulele eğitimi yüklenmeyecek. Bu yolda az biraz da olsa acı çekeceksin. Hatalar yapacaksın. Temiz ses alamadığın için kendine kızacaksın. Gecenin bir yarısı bana mail atıp “hocam bu akor nasıl oluyor ya, delireceğim.” Diyeceksin. Tüm bunlara rağmen günde en az 15 dakika çalışmaya devam etmen gerekecek. “Ben hazırım.” Diyorsan, cemiyete hoş geldin. Kem küm ettiysen, bu iletişimi burada keselim. Dünyada dinlenecek bir ton ses, okunacak bir ton satır var. Sana da yazık, bize de yazık.