Popüler airdrop projelerini keşfedin ve 1000 dolara kadar kazanma şansını yakalayın.

Blum TapSwap Yescoin

Ukulele Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Not: Bu yazı, ukulele satın alma rehberi başlıklı yazının devamıdır. Ukulele tercihi konusunda daha henüz yolun başındaysanız, Ukulele Satın Alma Rehberi başlıklı yazıda daha ayrıntılı bir şekilde bulabilirsiniz.

Ukulele, tiz sese sahip bir çalgı olduğundan satın alma aşamasında detaylı incelenerek alınması, ilerde yaşanacak olası hayal kırıklıklarını önlemek açısından oldukça önemlidir. Ukulele satın alırken dikkat etmeniz gereken hususları aşağıya maddeliyorum(sizin de bir fikriniz varsa buraya ekleyebilirim):

  • Ukulele bir çeşit gitar olduğu için internette gitar alışverişi ile ilgili yazılmış öneriler ukulele alışverişi için de geçerlidir. İnternette genel bir arama yapmanız faydalı olacaktır.
  • Hangi tip ukuleleyi istediğinizden emin olun. İnternetten bütün ukulele tiplerinin seslerini dinleyin. Karşılaştırmalar yapın. Ukulele tiplerini değerlendirdiğim yazı ukuleleler hakkında size genel bir fikir verebilir.
  • Asla ama ASLA, ilk girdiğiniz dükkandan, ilk beğendiğiniz ukuleleyi almayın. Mutlaka birkaç dükkan, birkaç değişik model görüp karşılaştırma yapın.
  • Ukulelelerde tel uzunluğu oldukça kısa olduğundan akort yapmak ve akortu sabit tutturabilmek gitara kıyasla biraz daha zordur. Ukulele satın alırken dişli akort burgusu olan ukuleleleri tercih edin. Dişli olmayan(adını tam olarak bilmiyorum) akort burguları olan ukulelelerde akort kaçması, akort tam tutmaması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. (bu sorun benim de başıma gelmişti. Çözüm yazısı yazmayı düşünüyorum. Unutursam hatırlatın)
dişli akort burgusu
nalet şey
  • Eşik yüksekliğine dikkat edin. Eşik yüksekliği konusunda herkesin hemfikir olduğu bir uzunluk var mı, inanın bilmiyorum. Zaten ben de bu konuda çok bilgili olmadığımdan “yüksekliğe dikkat edin” gibi etliye sütlüye dokunmayan bir cümle ile durumu özetlemeyi tercih ettim. Eşik nedir diye soranlar için:
eşik

Eşik uzunluğu çok kısaysa, ukulelenizle ritim tutarken teller, perde demirlerine değecek ve değişik cızırtılar çıkaracaktır. Eşiğin çok kısa olup olmadığını test etmek için hiç bir perde basmadan güçlü ve hızlı şekilde tellere vurup bir ritim tutun ve cızırtı olup olmadığını dinleyin (çok abanmayın alet elinizde kalmasın).

Eşik uzunluğu çok  fazlaysa, akor basarken gereğinden fazla efor sarfetmeniz gerekecek, hele hele bareli akorları basmak adeta bir işkenceye dönecektir. Hatta kimi zaman çok çabalamanıza rağmen bareli akorlarda bazı telleri vuramayacak ve o tellerden boğuk sesler duyacaksınız. Eşik uzunluğunun fazla olup olmadığını anlamak için aşağıdaki resimde görüldüğü gibi 1. perdeye işaret parmağınızı yerleştirip telleri tıngırdatın. Parmağınızın doğru pozisyonu aldığından emin olmak için birkaç defa yerinden kaldırıp alta veya üste doğru hareket ettirin ve temiz bir ses alıp alamadığınıza dikkat edin. İlk defa gitar çalıyorsanız bu egzersiz ellerinizi ağrıtacaktır. Ancak yılmayın ve en azından 1 dakika boyunca o pozisyonda çalmaya çalışın. Parmağınızda çok şiddetli bir ağrı oluşmuyorsa eşik uzunluğu muhtemelen çok yüksek değildir.

Bu eşik meselesi kafanızı karıştırdıysa, gitar satıcılarının fikirlerini almanız yararınıza olacaktır.