Ukulele Klavyesi

Bir önceki yazıda ukulelenin kısımlarını detaylı olarak görmüştük. Şimdi notaların ukulele klavyesi üzerinde nasıl durduğuna dair bir görsel üzerinden konuyu açıklamak istiyorum. Aşağıdaki görsele bakıp bu harflerin ne anlama geldiğini merak ediyorsanız notaların harf gösterimi başlıklı yazıyı okumanız gerekir. Görselin Standart akort sistemi(GCEA) ile kurgulandığını belirteyim:

ukulele klavyesi

Görmüş olduğunuz üzere naturel ve arızalı sesler Diyez ve Bemol Kavramı başlıklı yazıda anlattığım şekliyle klavye üzerinde büyük bir uyum halinde konumlanmış durumdalar. Beşinci, yedinci ve onikinci perdelerde hiç arızalı ses bulunmaması dikkatinizden kaçmamıştır. Köftehorlar sizi… “Perde neydi ya?” diyenler bir önceki yazı olan Ukulele Parçaları sayfasına bir uğrayabilir.

Görseldeki dizilimi ezberlemenize gerek yok. Tam ses/yarım ses kavramını oturtabildiyseniz ve ukulele ile bir süre haşır neşir olursanız istediğiniz notayı birkaç saniye içinde bulmak sizin için zor olmayacaktır. Ha ama gün olur İbrahim Tatlıses’in orkestrasına girersiniz ve imparator “bana bi do ver evladım” diyecek olursa anında cevap vermeniz gerekebilir. Böyle bir gelecek planınız varsa yukarıdaki dizilimi ezberlemek tabii ki işinize yarayacaktır.

İpucu: 1. telin(en alt tel) 3. perdesi ile 3. telin bir oktav farkla aynı sesi verdiğine dikkatinizi çekmek isterim. Hatta 1. telin 4. perdesi ile 3. telin birinci perdesindeki sesin bir oktav incesidir. Yani 1. ve 3. teller aralarında iki perde boşluk bırakacak şekilde çaldığınız sürecek aynı sesi bir oktav farkla elde edeceksiniz. Yani olur da İbrahim Tatlıses “onu değil oğlum bir incesini ver” diyecek olursa artık ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz.

Sıradaki Yazı: Ritim eli – Klavye eli Kullanımı